Pătlagina, planta pe care ţăranii o numesc “regină”

Creşte pretutindeni şi, insistentă, iese la iveală chiar şi-n locurile în care iarba a fost tăiată! Din primăvară până toamna târziu trecem pe lângă ea, fără să ştim cât bine ne-ar putea face. Se poate consuma chiar crudă, amestecată cu un pic de salată. Nu culegeţi doar frunzele, tijele subţiri cu seminţe au aceleaşi proprietăţi! – ne îndeamnă Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice și specialist în fitoterapie.

Deoarece țăranul român a folosit-o dintotdeauna ca panaceu pentru o sumedenie de afecțiuni și pentru că este ușor de găsit și de recoltat, a considerat-o o regină a vegetalului și pe bună dreptate:

are un conţinut ridicat de flavoizi care luptă împotriva viruşilor şi a bacteriilor;
are proprietăţi anti-inflamatorii şi antibacteriene. De exemplu frunzele, zdrobite un pic şi aplicate peste răni, reuşesc să oprească sângerările şi să cicatrizeze deoarece planta are un conţinut bogat de vitamine K, A şi C;
curăţă plămânii şi vindecă tusea, fumătorii găsind în ea un aliat serios, deoarece fluidifică secreţiile sistemului respirator și ajută la vindecarea bronşitelor cronice provocate de fum;
ceaiurile consumate călduţe, cu regularitate, ajută la emolierea şi expectoraţie, mai ales dacă te confrunți cu o tuse peristentă.
Pentru cei care doresc să facă din patlagină un aliat de drum lung pentru afecțiunile amintite mai sus, HOFIGAL a creat ceaiul ecologic de patlagină, tinctura de patlagină – excelentă pentru rinitele alergice – și săpunul vegetal lichid ce conține extract din această plantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...