Mic dejun pentru copilul școlar: mini tartă cu ouă șuncă și brânză

La atelierele pe care le organizăm cu diverse prilejuri, părinții ne cer idei de mic dejun sănătos pentru copilul școlar, în care oul să fie inclus sub diverse forme, nu doar ca ou ochi, moale sau omletă.

Copiii au nevoie de ceva sănătos, consistent și gustos în același timp! Ouăle fac parte din lista scurtă a alegerilor absolut ideale pentru prima masă a zilei, fiind în același timp alimentul care combate anemia la copii, întărește sistemul imunitar al acestora, îi protejează de virusuri și bacterii, le furnizează energie și le dă un tonus bun, dar mai ales contribuie la buna dezvoltare a creierului, susținând activitățile intelectuale.

Părinții se confruntă constant cu refuzul copiilor de a mânca dimineața. Obiceiul predispune la glicemie variabilă și ca o consecință apare agitația și lipsa de concentrare. Suntem preocupați nu doar să furnizăm ouă cu valoare biologică ridicată, ci să contribuim și la gradul de conștientizare a publicului pentru ingrediente sănătoase și de calitate – afirmă specialiștii fermei Aviputna, care produc ouăle ”Din Ogradă”.

Mâncatul dimineața, obicei excelent format în copilărie

”Părinții cu adevărat responsabili se preocupă să-i învețe de la cea mai fragedă vârstă pe copii obiceiurile sănătoase. Mâncatul dimineața, înainte de a începe activitățile școlare, este un obicei excelent format în copilărie și va dăinui pe tot parcursul vieții de adult – afirmă nutriționistul Eviana Trandafir.

După o noapte de odihnă și refacere, organismul are nevoie încă de la prima oră a dimineții de proteine, vitamine, minerale. Este cât se poate de greșit să lăsăm copilul să plece la școală nemâncat și să-i dăm bani să-și ia singur ce-i place. În pauză, fiindu-i foame va alerga la magazinul cel mai apropiat și va opta pentru covrigi, snacks-uri sau dulciuri, categorii de alimente care nu vor oferi sațietate și nutrienți, ci doar calorii goale ce vor contribui la creșterea accelerată a glicemiei, cu consecințe serioase printre care obezitatea și afecțiunile asociate.”

Mini tartă cu ouă șuncă și brânză

Revenim la specialiștii Aviputna pentru o rețetă de mic dejun ideal: gustos, sănătos și perfect echilibrat așa cum își doresc părinții pentru copiii lor:

”Vă propunem în cele ce urmează mini-tarte cu ouă, șuncă și brânză.

Se fac ușor, în doar câteva minute, astfel:

Ungeți o formă din silicon sau teflon, din aceea în care se fac brioșele, cu unt sau un strop de ulei. Tapetați cu felii subțiri de șuncă slabă fiecare adâncitură în parte, în funcție de numărul de mini tarte pe care intenționați să îl faceți. Va rezulta ceva asemănător unui coșuleț.

Bateți două sau mai multe ouă cu 3-4 linguri din brânza preferată, adăugați un praf de sare și de piper și umpleți fiecare adâncitură. Dați la cuptor pentru 5-7 minute sau până când se rumenește. Serviți-o caldă!

Și încă o mențiune specială: aceste mini tarte sunt perfecte și pentru părinți, dar pot constitui un aperitiv ușor de făcut și atunci când ai musafiri. Dacă le vreți mai savuroase, puteți adăuga în respectivele cupe puțină ceapă tocată, mărar sau cimbru, felii subțiri de ciuperci, etc.”

Mic dejun fără gluten, dar cu proteine de cea mai înaltă calitate

Iată ce spune nutriționistul Eviana Trandafir despre această sugestie culinară:

”Micul dejun propus mai sus – și anume mini tartele cu ouă, brânză și șuncă – însemnă o masă fără gluten dar cu proteine de cea mai înaltă calitate dintre toate alimentele existente și mă refer aici la proteinele furnizate de ouă.

În plus regăsim vitaminele A și C, fier și mai ales calciu, fără de care nu se poate concepe dezvoltarea armonioasă a copilului. Când reușim să punem laolaltă ingrediente sănătoase, dar să dăm mâncării gust și aspect vizual atrăgător, înseamnă puncte în plus pentru sănătatea întregii familii. Având în vedere explozia de obezitate infantilă, ca părinți, trebuie să găsim soluții inteligente și accesibile de a ne determina copii să facă alegeri bune”- conchide aceasta.

Interviu realizat de Iuliana Zamfir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...